tisdag 20 augusti 2013

Även det fulaste bröd...

Nu har jag plötsligt ett förslag på brödbak, tänka sig!

Sätt en stor skål på golvet och två baksugna småkillar bredvid. Blunda för tankar som att golvet kan vara smutsigt eller för den delen kan bli smutsigt. Tänk i stället på att ingen kommer att trilla i golvet. Häll 6 dl fingervarmt vatten i skålen. Låt små fingrar smula i ett halvt paket jäst och rör om. Häll på sådär ungefär 14 dl mjöl av varierat slag (ex 5 dl graham och 9 dl vetemjöl) och någon tesked salt. Rör runt med elvispens degkrokar tills ni tröttnat (och det blivit en någorlunda deg. Själv vill jag ha den lite kladdig...) Häll i lite gott som passar små och stora; solrosfrön, oliver, nötter....
Ställ på jäsning 2 timmar eller till rätt läge. Häll sedan upp den kladdiga degen i någon brödform eller gryta eller kastrull eller... Låt jäsa lite till och sedan in i ugnen. 200 grader en 20 minuter eller så. 

Så vad försöker jag säga med det? Tja, varför göra det så svårt att man inte bara vågar chansa, prova, träna och lära. Det värsta som kan hända är ju att det blev en rolig stund men brödet fick åka i soptunnan. Det bästa är att det blev en rolig stund som följs av lång rad langning av rykande heta brödskivor drypande av smältande smör. Mer brödbak åt folket!

Även det fulaste bröd blir gott när det bakas med lite kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar