torsdag 4 september 2014

Rakt in i köket med den

Så, för att spinna vidare på föregående inlägg så måste jag bara skriva om ytterligare en skatt jag har fått i mina ägor; mormors och farmors kokböcker!

Både mormor och farmor, de kunde dem. Det finns det ingen tvekan om. De kunde laga mat, baka, sylta, safta och hushålla.

Av farmor har jag fått ärva en tegelsten; en köksbibel; en heltäckande hushållshandbok. Prinsessornas nya kokbok. Nya alltså. Tryckt 1941.


1300 sidor recept med ugnspannkaka (dagens kvällsmat) till helstekta rapphöns och allt däremellan. Smårätter, efterrätter, bröd, bakverk, sylt och till och med en och annan drink. Allt man behöver med andra ord. Det finns enklare instruktioner för nybörjaren, som t.ex. att om man inte har en känsla för hur degen ska kännas när den är färdigjäst (nej, ingen aning) så tänder man en tändsticka, trycker ner ett finger i degen, håller tändstickan över, släpper fingret. Är degen färdig blåses elden ut. Fantastiskt! Det var här ni läste det, det var från Prinsessornas nya kokbok det kom.
Ett helt kapitel i boken ägnas åt hur man kan komponera måltiderna i veckomatsedlar och till det indelat i årstider utifrån tillgång till råvaror. Där har vi en del att lära! Vad sägs om en helt vanlig höstmåndag med:
Frukost - bröd, smör och tomater. Filbunke med flingor. Mjölk, kaffe eller te och skorpor.
Lunch - bröd, smör och ost. Krabb- och grönsakssallad. Financierstuvning (?!) av överblivet höns (från gårdagen), grönsakssallad. Frukt. Mjölk och kaffe.
Middag - kåldolmar, kokt potatis, morots- och äppelsallad. Saftsoppa med gräddmjölk.

Tänk den som hade haft tid och ork för det!

Eller för den delen så kan man ju välja och vraka bland menyerna om man väntar gäster. Vad sägs om:

att starta med nypressad apelsin och grapefruktjuice
Tomatsoppa med ostbakelser tätt följt av kalvfransyska stekt som rostbiff med små glaserade lökar och kokt potatis som sedan avslutas med äpplen à la Belle Marie och kaffe. Någon som vill komma?

Fast det är klart min favorit blir förmiddagsmottagningen (kl 3-5) då man bjuder te eller kaffe. Några sorters små fina kakor, ett par lätta tårtor, vatten, fruktsallad, chokladkonfekt och vin. Det vore något för oss här i byn som har lediga onsdagar det!

Så vad blir då sagt med detta? Jo, jag kan bara inte läsa mig mätt på denna fantastiska litteratur. Kommer du över en gammal kokbok. Ta vara på den! Rätt vad det är så kanske det vankas det Hotch-potchsoppa till lunch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar