tisdag 4 december 2012

Dessa lyckliga människor.

Dessa lyckliga barn som en stilla, snöig vinterkväll får åka med i traktorn när gårdsplanen ska plogas fast det egentligen är nära nog läggdags!
Dessa lyckliga, beundrade pappor som får ge sig ut och ploga gårdsplanen med ett "barnen tycker det är roligt".
Denna lyckliga mamma som får stanna inne i värmen och baka en plåt kardemummaskorpor.
Dessa lycklig föräldrar som får slå sig ner i soffan, när barnen somnat tungt i ett "efter snöleks-rus", och avnjuta en kopp rykande het glögg, och en fortfarande ljummen skorpa med äppelcurd.

Denna underbara snö!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

...och recepten kommer här:

Ta 5 dl koncentrerad, mörk och mustig svartvinbärssaft (från sommarens skörd), 2 dl koncentrerad äppeljuice av samma dignitet, 4-5 dl vatten, 1 kanelstång, 5 nejlikor och sisådär någon tesked kardemumma. Blanda ihop, koka upp, låt stå och gosa till sig. Avnjut (med lite tillsatt rom, om så önskas)!

Blanda 4 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 0,5 dl socker, 3 tsk kardemumma och en nypa salt. Nyp i 100g smör och blanda sedan i 1 ägg uppblandat i 1 dl mjölk. Behandla degen med kärlek, ömhet och tid. Dela och forma till bröd och grädda i 225 grader tills de blivit genombakade (kanske 15 min). Ta ut dem, dela, vänd upp snittytorna och en ny tur i ugnen, nu på 150 grader tills de är perfekta till just din smak. Stäng ugnen och låt dem stå, det gör dem bara gott!

Äppelcurden. Ja, den håller jag hemlig!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar